• Pon - Čet od 12:00 do 20:00
    Petak od 12:00 do 18:00
    Vikendom ne radimo
  • Branka Bajića 9A/02
    21000, Novi Sad

Odlično pitanje! Pokretanje zuba je prirodna reakcija organizma na lagani pritisak koji ortodonski aparat (proteza) vrši tokom određenog vremenskog perioda (obično dve godine). Ortodonski aparati rade uz pomoć ograda koje se lepe na zube; ovi nosači imaju male žljebove, u koje se ubacuju ortodontske žice. Ove žice su pričvršćene malim elastičnim vezicama.


feri-dent-blog-2Kako vreme prolazi tokom terapije, ove žice vrše pritisak na zube, koji pokreće kretanje vaših zuba u željene pozicije. Svaki vaš zub ima drugačiju veličinu i oblik. Svaki nosač je posebno izrađen za zub na kojem stoji.

Ne tako davno, postojali su aparati od nerđajućeg čelika i to je bilo sve. Danas, međutim, imamo veliki broj različitih visoko-kvalitetnih aparata na raspolaganju, koje zube pomeraju brže i udobnije.

Kada prvi put dobijete vaš ortodonski aparat, prva ili druga žica će biti tipično veoma fleksibilne, ali i dalje dovoljno jake da prave konstantan pritisak na zube. Kako se vaši zubi pomeraju vremenom, koristite se progresivno deblje i čvršće žice koje će pomoći kretanju zuba na idealno mesto zagrižaja.

Svaki put kada posetite našu ordinaciju, mi ćemo zameniti žice kako bi stalno vrši pritisak na zube, što je posebno važno za vas, a dolasci na terapije moraju biti redovni.

Što se tiče gumica, većina naših pacijenata će morati da nosi retinere ili gumice u nekom trenutku tretmana. Ove gumice obično idu od jednog ili iznad gornjih zagrada jedne, ili iznad nižih zagrada, i vuku zube u pravcu koji je potreban za postizanje optimalnog zagrižaja.

Ako imate bilo kakvih pitanja u ortodonskih aparata, ili imate bilo kakvih opšta pitanja o tretmanima i lečenju, možete nas nazvati ili kontaktirati putem naše online forme.