• Pon - Čet od 12:00 do 20:00
    Petak od 12:00 do 18:00
    Vikendom ne radimo
  • Branka Bajića 9A/02
    21000, Novi Sad

Digitalna tehnologija velikom brzinom napreduje u stomatologiji i upravo iz oblasti digitalne stomatologije je tema ovog bloga. Digitalna stomatologija se odnosi na dijagnostičke tehnike i stomatološke tretmane koji uključuju upotrebu digitalne (kompjuterski kontrolisane) tehnologije. Jedan od aparata koji se koristi u okviru digitalne stomatologije jeste 3D štampač.

Verujemo da ste čuli za 3D štampače, a da li ste znali da 3D štampači imaju široku primenu u stomatologiji?


Primena 3D štampača u stomatologiji je toliko široka da obuhvata apsolutno sve oblasti stomatologije.  3D štampač se koristi za izradu privremenih i stalnih krunica i mostova, vodiča za hirurške intervencije, totalnih i parcijalnih proteza, okluzalnih splintova (night guard), aligner- invisalign folija itd.

Najsigurnija ugradnja implantata je uz pomoć hirurških vodiča. Uz pomoću 3D štampača se dizajnira vođica kroz koju se ugradi implant i na taj način se smanjuje mogućnost greške na minimum.


Veliki broj pacijenata nije zadovoljan položajem zuba. Nekada jedino rešenje je bilo fiksna ili mobilna proteza ali danas razvojem digitalne stomatologije u mogućnosti smo da nepravilnosti u položaju zuba rešavamo na način koji je estetski prihvatljiviji i komforniji. Upravo uz pomoć 3D štampača možemo izraditi folije za ispravljanje zuba. Upotrebom intraoralnog skenera, skeniramo i dobijamo 3D model Vaših zuba. U posebnom softveru pravimo plan terapije. Nakon analize modela određuje se neophodan broj folija za ispravljanje zuba i dužina terapije. Nakon što vidite digitalnu simulaciju kako će Vaš novi osmeh izgledati, odlučujete da li otpočinjemo sa terapijom.


Primena specijalizovanih softvera za virtualni dizajn osmeha omogućava najlakšu komunikaciju između pacijenta i doktora. Zajedno planiramo buduću boju, oblik i veličinu zuba. Uz pomoć 3D štampača štampamo privremene zube po karakteristikama kakve želite da budu Vaši budući zubi. Imitira se tekstura zuba i na taj način se dobija prirodan izgled zuba. Nakon eventualnih korekcija nakon kojih ste sigurni u Vaš pravi izbor izradjujemo stalne krunice ili vinire.

Prednosti 3D štampanja u stomatologiji su brojne. Najznačajnija prednost jeste vrhunski kvalitet  i preciznost prilikom izrade. 3D štampanje značajno poboljšava tok rada u stomatološkoj ordinaciji. Drastično smanjuje vreme koje pacijent provodi u ordinaciji i omogućava komfor pacijentu.


Digitalna stomatologija nije zamena za znanje, stručnost i veštinu stomatologa. Nove tehnologije stomatolozima pomažu da stvari sagledaju iz drugačije perspektive, znatno preciznije nego pre digitalnih tehnologija i iz tog razloga naša ordinacija je jedna od retkih ordinacija kod nas koja je prešla na digitalni sistem rada.