• Pon - Čet od 12:00 do 20:00
    Petak od 12:00 do 18:00
    Vikendom ne radimo
  • Branka Bajića 9A/02
    21000, Novi Sad


UTICAJ POLOŽAJA ZUBA I VILICA NA SPOLJAŠNJI IZGLED

 

 

Karakteristike kostiju lica zajedno sa mekim tkivima koji naležu na njih su ključne za fizionomiju i jedinstven izgled lica kod svakog pojedinca. Jagodične, nosne kosti, gornja i donja vilica su kosti koje čine osnovu lica. S obzirom na to, različite  ortodontske anomalije i sami međusobni odnosi gornje i donje vilice imaju veliki uticaj na estetiku lica. Važno je tokom postavljanja dijagnoze i izrade plana terapije detaljno analizirati meka tkiva lica.

 

Bimaksilarna protruzija- isturenost i gornje i donje vilice, pri čemu je zagrižaj adekvatan- predstavlja anomaliju kod pripadnika bele rase, dok je kod pripadnika crne rase to normalna pojava. Usne su pune, posuvraćene, isturene.

 


 

Distookluzija- anomalije II klase- uvučena donja vilica- izgled profila pacijenata sa ovim odnosom vilica je karakterističan. Profil lica je konveksan i njegov izgled najviše zavisi od položaja gornjih sekutića. Ako su gornji sekutići istureni, gornja usna ih samo prekriva, a donja usna naleže na donje sekutiće i nalazi se iza gornjih (podvlači se). Usne su inkompetentne, potreban je napor da bi se spojile.

Ukoliko su gornji sekutići povijeni prema donjim (strm zagrižaj)- usne su sastavljene, vrh brade isturen i povijen nagore.

                       

 

Meziookluzija- progenija- anomalije III klase- pojava razvijenije donje vilice u odnosu na gornju. Tada je profil lica konkavan. Donja usna je zadebljala i zajedno sa bradom isturena. Gornja vilica je uvučenija, pa je donji deo lica izdužen.



Kod otvorenog zagrižaja donja trećina lica je izdužena i usne su inkompetentne.

 

 

●      Ekstraoralni i intraoralni prikaz stanja pre i nakon završetka ortodontske terapije

 


  

 

 

Upravo zbog toga, cilj ortodontske terapije pored uspostavljanja adekvatnog položaja zuba i zagrižaja, je i  postizanje harmoničnog odnosa mekih tkiva lica.

 

 

 

 

 

 

Pripremila:

dr Gordana Ilić                                                                                                             mart, 2022. god.