• Pon - Čet od 12:00 do 20:00
    Petak od 12:00 do 18:00
    Vikendom ne radimo
  • Branka Bajića 9A/02
    21000, Novi Sad

ORTODONCIJAOrtodoncija je vrsta stomatologije koja ima za cilj da poboljša izgled, položaj i funkciju krivih i nepravilno poređanih zuba. Samo ime potiče od grčke reči “Orthos” koja u bukvalnom smislu znači “ispravljanje zuba”.

Stomatolozi koji su specijalizovani za ovaj vid ispravljanja zuba poznati su pod imenom ortodonti, a Feri Dent je specijalizovan na tom polju.

U ortodonciji se koriste razni uređaji koji služe za ispravljanje položaja zuba i same vilice. Postoji veliki broj ljudi koji imaju problem kod kojih se zubi i vilica nisu razvili na normalan način. To može da izazove nelagodnost i sam način održavanja higijene zuba je otežan, što za sobom vuče ostale probleme koji su vezani za zdravlje zuba.

U nekim slučajevima, nepravilan razvoj vilice i zuba može uticati na oblik lica i to bi moglo izazvati psihološke i emocionalne probleme, kao što je nedostatak samopouzdanja.

Kada se koristi ortodoncija

Neke od najčešćih problema koji zahtevaju ortodontske tretmane navodimo dole u nastavku:


Isturenost gornjih zuba

Gornji prednji zubi stoje suviše daleko napred preko donjih zuba. To je jedan od najčešćih razloga u kojem preporučujemo ortodonsku terapiju a naročito takvi zubi mogu biti više skloni šteti tokom pada ili prilikom rekreativnih aktivnosti i bavljenjem kontaktnih sportova.Teskoba

Teskoba je upečatljiva kod osoba koje imaju uske vilice i često nemaju dovoljno prostora za svoje zube I to dovodi do nedostatka prostora.Asimetrični zubi

Kod nekih ljudi, sredina zubnog niza sa sredinom vilice ili lica se ne slazu te daju asimetričan ili kriv izgled.Dubok zagrižaj

Dubok zagrižaj je kada gornji zubi pokrivaju previše donje zube.Obrnut zagrižaj

Kada su vilice zatvorene, gornji zubi se nalaze unutar donjih zuba.Rastresitos

Praznina ili prostor izmedju zuba.Uzroci

Najčešći uzroci koji mogu uticati na nenormalan razvoj zuba mogu biti genetski koje nasledjujemo od svojih roditelja. U mnogim slučajevima problemi se javljaju bez ikakvog razloga ili kao rezultat nekih loših navika (kao npr.sisanje palca). Adekvatan ortodontski tretman posle mlečnih zuba može da smanji probleme kod stalne denticije.

Kada mogu početi treman

Kod dece

u većini slučajeva ortodontski tretman može da počne u periodu mešovite denticije oko sedme godine.Kod odraslih

ortodontski tretman moze početi u bilo kom uzrastu.


Postoji više razlicitih tipova ortodontske terapije u zavisnosti od tačnog problema sa zubima i vilicom. Prvom fazom tretmana procenjujemo trenutno stanje Vaših zuba i njihov moguci razvoj. Ova faza obično sadrži analizu rendgenskih snimaka i gipsanih modela te fotografisanje Vaših zuba. Cela ova faza daje ideju Vašem odabranom ortodontu o tretmanu i mogućim rezultatima.