• Pon - Čet od 12:00 do 20:00
    Petak od 12:00 do 18:00
    Vikendom ne radimo
  • Branka Bajića 9A/02
    21000, Novi Sad

Ortodoncija - Najčešća pitanjaUkoliko razmišljate o ortodontskoj terapiji, trebalo bi da znate koje su prednosti i rizici vezani za nju. Sigurno ćete želeti da postavite neka pitanja pre nego što se odlučite da krenete sa terapijom.


Šta je to ortodontska terapija?

Ortodontska terpija podrazumeva nošenje fiksnih ili pokretnih ortodontskih aparata („proteza“). U nekim slučajevima neophodna je i ekstrakcija (vađenje) zuba.


Šta dobijam ortodontskom terapijom?

 * Ortodontska terapija može da poboljša izgled Vaših zuba i lica

 * Ortodontska terapija može da poboljša zdravlje Vaših zuba i desni
 * Ortodontska terapija može da poboljša Vaš zagrižaj i da Vam olakša ishranu


Koji su mogući rizici ortodontske terapije?

Pacijenti bi na kraju ortodontske terpije trebalo da imaju zdrave zube i desni.


Da li ću imati mrlje na zubima posle ortodontske terapije?

Zubi će Vam se oštetiti ukoliko ne budete pravilno održavali oralnu higijenu (prali zube) i ukoliko budete jeli hranu i pili napitke koji oštećuju zube i ne budete održavali mere higijenu kako treba.  


Veoma je važno da pravilno perete zube četkicom i pastom sa fluorom, bar 2 puta dnevno, u trajanju od najmanje 3 minuta. Ukoliko Vam zubi i proteza ne budu čisti, rizikujete da Vam se na zubima pojave trajne bele ili braon mrlje.  


Ukoliko jedete previše slatkiša, zaslađene hrane, pijete previše gaziranih ili voćnih sokova, takođe rizikujete da Vam se na zubima pojave mrlje. Što češće budete jeli zaslađenu hranu i pili zaslađeno piće, bićete izloženi većem riziku od oštećenja zuba, pa zato izbegavajte da jedete slatkiše između obroka.


Da li će mi se oštetiti desni?

Kod većine pacijenata javlja se blago crvenilo i otok desni u toku nošenja ortodontskog aparata. Ovo se obično povlači nakon uklanjanja aparata („skidanja proteze“).


Da li je bitno da li sam nekada povredio/la ili polomio/la zub?

Ukoliko ste imali povredu mlečnog ili stalnog zuba, veoma je važno da to kažete svom ortodontu. Zbog povrede će najčešće biti potrebna dodatna stomatološka terapija (koju će sprovesti Vaš stomatolog) u toku nošenja ortodontskog aparata, kao i nakon ortodontske terapije. Jedan od znakova prethodnih povreda mogao bi da bude promena boje zuba.


Da li će mi se oštetiti korenovi zuba?

Svi ortodontski aparati (pokretni i fiksni) dovode do manjih promena na korenovima zuba. Nekada, promene na nivou korenova mogu da budu ozbiljnije. Najčešće je moguće predvideti da li će do ozbiljnijih promena doći, ali to nije uvek slučaj. Ukoliko spadate u pacijente rizika, Vaš ortodont će Vam na to sigurno skrenuti pažnju.


Da li će me boleti zubi?

Nakon postavke fiksnog aparata, kao i nakon zatezanja, moguće je da ćete osećati pritisak i bol u trajanju od 3 do 5 dana. Ukoliko je potrebno, možete uzeti lek koji obično uzimate protiv bolova (npr. protiv glavobolje). Obavezno pročitajte uputstva za lek koji uzimate. Ukoliko su bolovi veoma jaki, trebalo bi da kontaktirate svog ortodonta. Ako Vas bravice budu „žuljale“ u predelu usana i obraza, preko tih bravica možete staviti vosak koji se dobija prilikom postavljanja aparata.


Da li postoji mogućnost da ortodontska terapija ne uspe?

Vaša ortodontska terapija bi trebalo da bude uspešna, ako je shvatite ozbiljno. Trebalo bi da vodite računa o svojim zubima i ortodontskom aparatu, da pratitite uputstva svog ortodonta i redovno dolazite na kontrole. U toku ortodontske terapije važno je da odlazite na kontrole kod svog stomatologa koji će kontrolisati stanje Vaših zuba i desni.


Da li će mi se zubi pomerati posle terapije?

Nakon aktivnog dela ortodontske terapije, svaki pacijent prelazi u retenciju, kada nosi retencioni aparat, koji služi da zadrži zube u pravilnom položaju. To može biti pokretni retencioni aparat (proteza koju sami možete da uklonite sa zuba), providna retenciona folija (koju takođe možete sami da „skinete“ sa zuba) ili fiksni retencioni aparat koji se lepi na unutrašnju površinu prednjih zuba.

 

Retencija je dugotrajna, a period nošenja aparata zavisi od slučaja do slučaja. Trebalo bi da očekujete da se zubi malo pomere nakon prestanka nošenja retencionog aparata. Zubi se pomeraju u toku celog života, što je uobičajeni deo procesa starenja.