• Pon - Čet od 12:00 do 20:00
    Petak od 12:00 do 18:00
    Vikendom ne radimo
  • Branka Bajića 9A/02
    21000, Novi Sad

Retineri Novi Sad


Nakon aktivnog dela ortodontske terapije svaki pacijent prelazi u retencionu fazu, kada nosi retencioni aparat ili Retiner koji služi da zadrži zube u novoj pravilnoj poziciji.


Retineri mogu biti :

Pokretni: sami ih možete ukloniti sa zuba. Oni su kao proteza ili providna folija.


Fiksni: lepi se na unutrašnju površinu prednjih zuba.

Retenciona faza je dugotrajna, a period nošenja aparata zavisi od slučaja do slučaja.


Šta treba znati nakon postavljanja retinera?

Sada, kada ste dobili ritejner posle završenog ortodontskog lečenja, verovatno imate neka pitanja koja želite da postavite.


Šta je to ritejner, i koliko je značajno da se nosi?

Ritejneri su napravljeni da očuvaju položaj zuba postignut na kraju ortodontske terapije, bilo da su korišćeni pokretni ili fiksni ortodontski aparati.. Ukoliko se ne nosi retencioni aparat, zubi će se verovatno pomeriti ka svom ranijem položaju u većoj ili manjoj meri.Ukoliko do toga dođe, teško je, nekad čak i nemoguće, to ponovo ispraviti bez ponovnog nošenja aparata.


Koliko dugo je potrebno nositi ritejner?

To zavisi od prvobitnog položaja zuba pre otpočinjanja ortodontskog lečenja. Međutim, najčešće ćete dobiti uputstvo da nosite Vaš pokretni ritejner najmanje 6 meseci. To značu da se u početku nosi svo vreme, a kasnije tokom noći. Ukoliko je potrebno dugotrajno nošenje ritejnera, Vaš ortodont će Vas o tome obavestiti.


Šta se dešava kad se ritejner stavi u usta?

Verovatno ćete početi da šuškate pri govoru. Vežbajte izgovor uporno nekoliko dana, t.j. čitajte naglas, pa će šuškanje potpuno nestati. Nekada pacijenti češće gutaju i luče više pljuvačke prvih nekoliko dana nošenja ritejnera. To je potpuno normalno i ubrzo prestaje.

Ukoliko imate fiksni ritejner, morate voditi više računa o preanju zuba i održavanju ritejnera čistim.


Da li mogu da jedem normalno?

Bilo da jedete sa vašim ritejnerom, ili ga skidate prilikom jela (ukoliko je pokretan), morate izbegavati:

  •  * Konzumaciju slatkiša kao što su kolači, biskviti, bombone, čokolade i sl. između obroka
  •  * Penušava pića, uključujući dijetalna pića ili preterane količine voćnih sokova


Kako se peru zubi sa ritejnerom?

Važno je dobro oprati zube tri puta dnevno pastama sa fluorom. Ukoliko je moguće, nosite sa sobom četkicu za zube, i koristite je posle jela. Skinite pokretni ritejner da bi oprali zube. Tom prilikom nežno očistite i ritejner, vodeći računa da ne oštetite žice.

Pre odlaska u krevet treba oprati zube i osprati usta rastvorom sa fluorom. Ukoliko ne održavate svoje zube i aparate čistim verovatno će nastati zubni kvar.


Da li mogu da skidam svoj ritejner?

Ukoliko Vam je ortodont rekao da nosite pokretni ritejner svo vreme, skidajete ga jedino da biste ga oprali. Kada nije u ustima, ritejner treba da stoji u za to namenjenoj kutiji. Ne skidajte ritejner jezikom, jer može doći do loma.Ukoliko ne nosite svoj ritejner redovno, zubi će se verovatno ponovo nakriviti.


Koliko često sada moram da dolazim na kontrole?

Ne tako često kao kad ste nosili aparat za ispravljanje zuba. O ritmu kotrola dogovorite se sa vašim ortodontom.


Da li treba i dalje da posećujem svog stomatologa?

Da. Dobra je ideja da posetite svog stomatologa saa kada nosite ritejner, jer će stomatologu biti lakše da proveri da li se nanekom zubu pojavio zubni kvar, naročito ukoliko ste imali prstenove na kutnjacima.


Šta da radim ako se bavim kontaktnim sportovima?

Treba da dobijete novi štitnik za zube koji će odgovarati novom položaju zuba.


Šta da radim ako mi se ritejner polomi?

Zakažite pregled kod svog ortodonta šti je pre moguće. Nemojte čekati svoju redovno zakazanu kontrolu, jer se zubi do tada mogu pomeriti jer ne nosite ritejner.


NOSITE SVOJ RITEJNER NA SVAKU KONTROLU!