Retineri

Nakon aktivnog dela ortodontske terapije svaki pacijent prelazi u retencionu fazu, kada nosi retencioni aparat ili Retiner koji služi da zadrži zube u novoj pravilnoj poziciji.

Retineri mogu biti :

Pokretni: sami ih možete ukloniti sa zuba. Oni su kao proteza ili providna folija.


Fiksni: lepi se na unutrašnju površinu prednjih zuba.

Retenciona faza je dugotrajna, a period nošenja aparata zavisi od slučaja do slučaja.Šta treba znati nakon postavljanja retinera?

Sada, kada ste dobili ritejner posle završenog ortodontskog lečenja, verovatno imate neka pitanja koja želite da postavite.

Šta je to ritejner, i koliko je značajno da se nosi?

Ritejneri su napravljeni da očuvaju položaj zuba postignut na kraju ortodontske terapije, bilo da su korišćeni pokretni ili fiksni ortodontski aparati.. Ukoliko se ne nosi retencioni aparat, zubi će se verovatno pomeriti ka svom ranijem položaju u većoj ili manjoj meri.Ukoliko do toga dođe, teško je, nekad čak i nemoguće, to ponovo ispraviti bez ponovnog nošenja aparata.

Koliko dugo je potrebno nositi ritejner?
Šta se dešava kad se ritejner stavi u usta?
Da li mogu da jedem normalno?
Kako se peru zubi sa ritejnerom?
Da li mogu da skidam svoj ritejner?
Koliko često sada moram da dolazim na kontrole?

NOSITE SVOJ RITEJNER NA SVAKU KONTROLU!Da li treba i dalje da posećujem svog stomatologa?

Da. Dobra je ideja da posetite svog stomatologa saa kada nosite ritejner, jer će stomatologu biti lakše da proveri da li se nanekom zubu pojavio zubni kvar, naročito ukoliko ste imali prstenove na kutnjacima.

Šta da radim ako se bavim kontaktnim sportovima?
Šta da radim ako mi se ritejner polomi?